PROJECTS

GLEBE

INSIGHT

  • The windows were handmade bronze with German blown glass techniques, to provide the traditional aesthetic "shimmer" within the wooded setting.

  • Contract value circa £1,000,000

  • Built with its own sustainable water source.

  • Constructed from handmade tiles, bricks and rainwater goods.

  • Client led high quality tiled bathrooms.

BRIEF
To design and oversea the building of a new home with an Arts & Crafts feel - Carefully providing contemporary touches of a modern home.

FRAM

BRIEF
The project involved the demolition of an existing 1950`s utilitarian home and creation of a new family home, about to be completed early summer 2016. The old house had been built at a time in history where post WW2 the building of homes was carried out in very basic materials, with much concrete and no real attention to heating or insulation. This home was going to cost significant sums to renovate and even then it would have a limited life cycle. The Client looked to rebuild and within the tight Planning Constraints enlarge the home for them, and their 3 growing children.
INSIGHT
  • The strict Green Belt rules of enlarging the home had to be adhered to – in order to protect the nature of the countryside. However, we made benefical use of the slope on the site to create a basement for the family that from the front of the house still gave a two storey impression in the street scene.

  • We were therefore able to give the family their own bedrooms on the traditional first floor, but the basement enabled a guest bedroom suite as well as Leisure /TV room for the family to use and interact with the garden

  • Careful choice of materials made the house mature from the day is was built, sitting on the edge of a Conservation area.

  • A raised patio area with acid eteched “Estate Fencing” gave a nod to the local character of the Ashridge Estate, and gave elevated views of a deep picturesque garden area.

  • Remodelling and landcape currently being developed

LITTLE GADDESDEN

BRIEF

Our Clients had rented a farmhouse for many years and were now wishing to purchase their own character house. A property locally became available that although structurally stable was in need of substantial modernisation, and they warmed to a project, that they could stamp their own living and requirements upon.
 

INSIGHT

 

  • A rear wing that was used for a garage and storage above was fully converted into habitable accommodation.

  • The old small kitchen was stripped bare and then walls were removed to knock through and have a long Family area with far reaching views to the patio and garden.

  • A large patio was designed to wrap around the rear of the house, and sensitive repairs and alterations were made to the house after stripping back ivys. Where the garage used to be two sets of Bifold doors were installed to allow the new large Kitchen to interact with the rear patio, and large designed BBQ island that we worked on with the clients.

  • The rest of the house was restored and timber floors installed. Bedrooms were overhauled and refurnished. New character windows installed throughout.

  • The clients stripped a completely overgrown rear garden including out of control Lleyandii trees to re-lawn and have an open garden next to fields and open countryside, enabling a view to the historic parish church

  • facebook
  • Twitter Round
  • flickr

© 2020 by Battram Associates